Senaste inläggen

Av VIDE2010 -Lotsarna - 22 oktober 2009 16:51

Många besökare på starta eget!  

För ungefär ett år sedan var vi i VIDE på Starta företags-dag på stadsbiblioteket. Det ingick i vår specialistutbildning till lots.


Dagen är kostnadsfri och information om hur du går tillväga när du vill starta företag kommer från sex myndigheter; Skatteverket, Tillväxtverket, Arbetsförmedlingen, Bolagsverket, Tullverket och Försäkringskassan.

Som ni ser var det välbesökt och många intressanta frågor ställdes.


Nästa gång är det den 11 november, gå in och anmäl er redan nu då det fort blir fullt!OBS!Utbildningen denna gång är inte på stadsbiblioteket utan på IHM, se adress när du anmäler dig.

Du går in på www.skatteverket.se, klicka på informationsträffar till höger och välj sedan under rubriken "Funderar du på att starta eget?" länken Starta företag-dag, sex myndigheter informerar. Det är mycket lätt att anmäla sig!


Hoppas ni får en givande dag! / Lovisa

Av VIDE2010 -Lotsarna - 21 oktober 2009 16:44

För att utveckla en affärsidé behöver man som entreprenör nå sin målgrupp. Detta kan ske på olika vis - många företagare använder idag gratis marknadsföring via Twitter, Facebook, Youtube mm. Framgångsrikt har det visat sig. Dels når företagaren nya målgrupper, dels får företagaren kontakt med andra företagare och ett nätverk har skapats. 


Nätverk är A och O för ett företag som vill utvecklas har ju vår läromästare Bengt Johannisson påpekat så många gånger. 


I VIDE-projektet har vi försökt att överföra denna insikt till vuxenutbildningens värld. Dels skapar vi själva mötesplatser för nätverkande, dels bloggar vi och sprider nyhetsblad mm. Målet är dock att skolorna själva ska skapa reela mötesplatser för studerande och övriga samhällslivet - både det offentliga och det privata. Vuxenutbildningen ska locka till sig folk från andra branscher för det är där det händer saker! Det må vara målet.


Många av dem som jobbar inom vux strävar också medvetet mot detta mål och vi behöver bli bättre på att visa konkreta exempel på hur man kan skapa mötesplatser för nätverkande, kunskapsspridning, maknadsföring och samtidigt bedriva kvalitativ undervisning.


Erika Lüning, SFI- lärare på August Kobb för studerande som går yrkesspåret Trädgård har tillsammans med sina deltagare skapat en blogg där de beskriver deras arbetsdagar, berättar om sig själva och sin kompetens. Jag tror att de kommer att få många nya spännande kontakter tack vare denna blogg och kanske kan den till och med bidra till att locka till sig arbetsgivare som upptäcker nya medarbetare. Blir så glad och inspirerad när jag läser bloggen.


Följ SFI-Trädgårdsstuderandes arbete via http://anemoner.blogspot.com/!


Lycka till alla ni inom SFI-trädgård!

Angelica/ Videlots  

Av VIDE2010 -Lotsarna - 20 oktober 2009 16:05

Skatteverkets nyföretagarinformation för dig som ska starta företag inom kulturbranschen. 
Främst för dig som har eller tänker starta enskild firma eller handelsbolag. 
Efter informationen har du fått en introduktion av hur det fungerar med bokföring, F-skatt, 
inkomst av näringsverksamhet, moms, arbetsgivarregler och skattekonto.

Måndag 26 oktober kl 13–16
Stadsbiblioteket, Berzeliihörnan  
Fri entré

Anmäl dig på
www.skatteverket.se/infotraffar


/ Lovisa

Av VIDE2010 -Lotsarna - 20 oktober 2009 09:13

Den frågan fick jag av en kollega ibörjan av projektet. Vi har haft definitioner här tidigare men jag vill ändå återkomma till definitionen eftersom jag imorse fick frågan på nytt.


En entreprenör definieras enligt Nationalencyklopedin som en företagsam person som startar nya företag och går in i nya projekt.


Om ni söker i Wikipedia hittar ni detta: 

En entreprenör är ett begrepp för en företagsam person, ofta i betydelsen företagsgrundare. I vidare bemärkelse används termen om en person som är drivande och arbetar hårt för att nå framgång.

Entreprenörskap kan definieras som "förmågan att identifiera möjligheter och skapa resurser för att ta tillvara dessa möjligheter". Entreprenörskapet får någonting att ändra riktning. Nya infallsvinklar hittas och utvecklas. En entreprenör skapar nya affärsverksamheter och organiserar marknaden på ett nytt sätt.


"Ordet entreprenör anvädnes redan på 1300-talet och är från början franskt. Ordet hade flera detydelser men gemnsamt var att entreprenören var en risktagare och någon som företog sig något. Under medeltiden var entrepenören en person som åtog sig större byggprojekt till fast pris och däremd tog på sig risken för enventuella förluster."(GP,091004) 


I VIDE-gruppen brukar vi använda oss av definitionen att en entreprenör är "en person som ser möjligheter i svårigheter istället för svårigheter i möjligheter".


Vilken är din egen definition?


/ Lovisa


Av VIDE2010 -Lotsarna - 16 oktober 2009 14:28

Göteborg Universitet, Chalmers och Venture Cup driver en entreprenörsutbildning tillsammans. Föreläsningarna är öppna för alla, varje tisdag mellan 18.00 - 20.00 på Handelshögskolan i SEB-salen. Några torsdagar är det workshop - praktisk tillämpning. Undertecknad deltar som privatperson, men kan naturligtvis inte låta bli att koppla ihop det med mitt jobb och VIDE2010.


Igår handlade workshopen om vikten att kunna presentera sig själv eller sin affärsidé på 30 sekunder. Svårt, men kul och utmanande. Syftet med hela kvällen var att vi alla deltagare skulle ha matchat ihop oss med minst två personer som vi vill träffa igen och presenterat oss själva eller vår idé minst fem gånger. Vid kvällens slut kände jag mig riktigt slipad. Min affärsidé blev allt mer tydlig och jag lyckades faktiskt få med mig tre personer som vill vara med att utveckla min idé. Nu ska vi träffas och snacka ihop oss. Tänk att finna sina framtida partner på ett par minuter. Människor som jag antagligen aldrig skulle ha träffat om jag inte vågade mig upp på scenen och presentera min affärsidé, även om jag kanske inte hade någon.  Jag är så glad att jag tog steget att följa min dröm och faktiskt ta tag i den där affärsidén som jag burit på så länge. Jag kommer att berätta om mina erfarenheter från utbildningar på bloggen. Kommentera gärna!


Vikten av att träna på vissa färdigheter är avgörande och min önskan är att vi inom vuxenutbildningen ska låta våra studerande träna på att mingla, ta fram sina främsta kompetenser och egenskaper om och om igen, få möjligheteter att utsätta sig för utmaningar de aldrig skulle stött på någon annanstans är stor.


Pröva själv en gång - presentera dig själv på 30 sekunder. Låt dina vänner avgöra hur det lät. Var dy tydlig? Lockade du till vidare kontakt? Gör nu om samma sak för främmande personer, eller lite främmande. Pröva en gång till.


Om du inte kan hålla tiden - låt en tändsticka brinna medans du tar fram dina viktigaste egenskaper på ett kul sätt.  

Gå gärna in på www.venturecup.se

Klicka på Göteborg och sedan på utbildningen Affärsplanering och tillväxt. Kom gärna på de öppna föresläsningarna - låt dig utmanas och passa på att lära dig något nytt.


Trevlig helg!


Angelica/Videlots   


  

Av VIDE2010 -Lotsarna - 15 oktober 2009 13:19

Tillväxtverket anordnade ett förmiddagseminarium i Stockholm tisdag den 13 oktober inom ramen för det särskilda program de driver för att stödja svenskar med utländsk bakgrund till eget företagande.


VIDE:s projektägare Richard Renström var där och lät sig inspireras av alla fantastiska människor som har slagit ner sina pålar i Sverige och deesutom startat eget företag. Frågan är vad vi kan göra för att underlätta för alla våra fantastiska nybyggare som ännu inte öppnat eget företag, men som vill.


Tre saker faktorer verkar vara särskilt viktiga:

 - det ska vara lätt att finna mötesplatser och nätverk som gagnar företagandet

- bra tillgång på mentorer som har goda kontakter och god kännedom om den svenska marknaden och som kan ge relevant företagsrådgivning för tillväxt

- finansieringen, tydlig och relevant bedömning av förutsättningarna för att starte eget.


Ungefär 11 % av våra nybyggare och 10 % av våra gammelbygggare har de senaste åren haft eget företag. (Källa: Tillväxtverkets program för nybyggare 2008 - 2010)

Ofta är de utlandsfödda företagarna lite mer välutbildade än de svenska.   


60 miljoner satsar svenska staten på att få fler människor med utländsk bakgrund att starta eget. Satsningen sträcker sig till 2010.


Tänk om vi inom vuxenutbildningen i Göteborg kunde vara med att påverka utvecklingen till att flera av våra studerande med så mycket erfarenhet och kompetens från andra kulturer kunde bli företagare? Cirka 50 % av våra studerande har sina rötter i ett annat land än Sverige. Tänk vilka möjligheter till tillväxt för alla i regionen, bara vi förstår hur använda varandras kompetens och tillmötesgå varandras behov.


Ingen omöjlig uppgift att öka antalet företagare bland våra studerande, men då måste vi hjälpas åt. Vi måste bli bättre på att skapa utbildningar som främjar intresset för entreprenörskap och kunna skapa flera olika mötesplatser som inspirerar till entreprenörskap.


Vi måste också på flera sätt underlätta för våra studerande att finna vägar vidare till finansiering - varför inte en inkubatorverksamhet inne på en skola? Kanske en expert inom finansiering varje tisdag på en särskild utvald skola - drop-in för alla som vill veta mer om hur man finansierar sitt företag innan det ger vinst.

Samverka med organ som Tillväxtverket kan också vara ett sätt att öppna upp dörrar under studietiden.


Att bättre använda den enorma kompetens som finns hos nybyggarna i Sverige är en enorm utmaning för vuxenutbildningen i Göteborg, men också för hela samhället. Tänk om våra små och medelstora företag bara visste vilken kompetens som döljer sig hos våra vuxenstuderande. Vilken möjlighet att använda den kulturella- och språkliga kompetens som finns hos de studerande för att ta sig in på nya marknader! Vad behövs för att göra det? Vad är nästa steg? Hör gärna av dig om du har idéer.


VIDE-lots

Angelica



Av VIDE2010 -Lotsarna - 12 oktober 2009 09:42

Du har visionen – vi visar vägen!

Göteborgs Nyföretagarcentrum, www.starta-foretag.nu och Skatteverket
informerar om vad du som funderar på att starta eget ska tänka på för att göra rätt från början
och undvika onödiga misstag!


Måndag 12 september kl 18.00 
Stadsbiblioteket, Lorensbergshörnan


Fri entré

/ Lovisa


Av VIDE2010 -Lotsarna - 9 oktober 2009 14:29

Augusti 2008 - fem lotsar från fyra olika företag i Göteborg träffas för första gången. Vår främsta uppgift är att diskutera fram en gemensam policy för vår arbetsgrupp. Arbetet varar, men efter ett tag växer diamanten fram: kreativitet, delaktighet och samverkan.   


Här ser ni Åsa, Angelica och Ann-Charlotte, tre av fem lotsar, som tävlar om vem som äter flest snöflingor - leken bidrar i allra högsta grad till bättre samverkan och en känsla av sammanhang. Bilden är från första halvlek i projektet - vintern 2008.  


  



Ledorden kreativitet, delaktighet och samverkan har som sagt fått genomsyra alla våra aktivieteter. Inte konstigt att vi sedan blev eld och lågor när vår guru, en av världens främste entreprenörsforkare Bengt Johannisson, fick oss att förstå att samma begrepp är de främsta nyckelorden för en framgångsrik entreprenör och för ett samhälle som lockar till sig människor med drivkrafter, motivation och drömmar. Entreprenörer samverkar med andra entreprenörer och med presumtiva kunder för att lära, låta sig inspireras men också för att be om hjälp och utbyta tjänster.


Slutligen är orden också nyckelbegrepp för entreprenöriellt lärande. Hur kan vi skapa utbildningar som låter våra studerande utveckla sin kreativitet, bli ledare i sin egen studieprocess och redan under studietiden skapa möjligheter och arenor för dem att bredda sitt konkatnät och marknadsföra sina kompetenser och erfarenheter?


  


Bilden är tagen från Studium Cup i våras, då 120 vuxenstuderande spelare möttes på samma arena, dock ej samtidigt. Snacka om samverkan! 


Detta är vår stora utmaning om vi menar allvar med att erbjuda vuxenutbildning  - omsätta kreativitet, delaktighet och samverkan till nytta för våra studerande, men också till nytta för oss alla som arbetar inom vuxenutbildningen så att alla som vill har möjlighet att växa som människa.


Om detta handlar också VIDE2010:s spännande dag, onsdag den 25 november 2009.  All personal inom Vuxenutbildningen Göteborg bjuds in till en dag för att trigga tigern inom oss själva och jobba med begreppen; kreativitet, delaktighet och samverkan och hur det kan vara till nytta för våra studerande och oss själva.


Hoppas ni alla får en trevlig helg och ni som är i Göteborg - ut och mingla i Kulturnatta! Vem vet vilka kontakter du kan få i kvällens karibiska hetta! (Jo, det är tema Karibien på Stadsbiblioteket) 


VIDE-lots Angelica   

Presentation

Omröstning

Har konjunkturen nått sin botten?
 Ja
 Nej
 Vet ej

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2010
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards