Direktlänk till inlägg 31 augusti 2009

Samverkan mellan samhällets olika aktörer lönar sig!

Av VIDE2010 -Lotsarna - 31 augusti 2009 11:24

Eurpeiska socialfonden samt regionalprogram från Tillväxtverket syftar till att stödja projekt som skapar tillväxt och regional förnyelse. Flera projekt i Sverige jobbar stenhårt för att detta ska bli verklighet.

Hur går det då?

Flera av de mest framgångsrika projekten presenterades i Halmstad under en tvådagars konferens, den 27 och 28 augusti. Gemensamt nyckelord för dem verkar vara "samverkan".


Samverkan mellan det officiella samhället, näringslivet och det ideela livet - alltså föreningar och organisationer. Precis detta är också en av framgångsfaktorerna för privata företag. Entreprenörsforskaren, Bengt Johannisson, har länge betonat vikten av samverkan för att skapa ett kreativt och hållbart samhälle. Utan samverkan och nätverkande är det omöjligt att utveckla ett företag eller ett samhälle.


Inom VIDE2010 har vi länge skrivit om samverkans och nätverkandets nyckelroll för att våra studerande ska kunna använda skolan som en arena för idéer och nya kontakter. Vi inom VIDE försöker också skapa sådana mötesplatser. Det räcker dock inte. Mycket mer kan göras. Vi måste hjälpas åt.


Tre starka projekt tar jag med mig från mina två dagar i Halmstad, alla bygger på samverkan av olika slag:


"Arena för entreprenörskap" ett projekt från Halland som satte igång många tankar hos mig.


I Halland försöker man skapa en region som på alla nivåer förstår och som kämpar för att främja ta-sig församheten och företagsasmheten hos regionens medborgare. Skola och andra kommunala verksamheter, företag mm ska jobba tillsammans i nätverk och träffas på mötesplatser för att stötta varandra och skapa gemensamma riktlinjer för hur man kan jobbare vidare mot framtiden. Målet är att hela regionen ska tala samma språk kring entreprenöriellt förhållningssätt och entreprenörskap.


Dessutom ska man erbjuda alla som så önskar individuella skräddarsydda program för att kunna starta eget företag.


Det slagkraftiga i projektet är att myndigheter, skolor och företag samt organisationer ska involveras.


Det saknar jag i Göteborg - ett gemensamt helhetsgrepp. Hur kan vi i Göteborg Stad organsiera oss för att stärka arbetet med att skapa ett entreprenöreillt samhälle? Kanske tema för VIDE:s nästa dialogforum?! 


Ett annat projekt som gjorde intryck kom från Malmö - ikf malmö- Internationella Kvinnoföreningen i Malmö. Den ideela organisationen har utvecklat ett mentorskap för kvinnor som vill starta eget. Varje kvinna får en manlig, svensk mentor som har stor erfarenhet av den svenska marknaden och att vara sin egen.  Där är det naturligt att man samverkar med privata näringslivets ledande personligheter för att skapa bra, kvalitativa utbildningar inom entreprenörskap.


Min förhoppning är att också vi inom Vuxenutbildningen ska kunna erbjuda våra vuxenstuderande ett sådant mentorskap inom en snar framtid. Våra vuxenstuderande efterfrågar det och resultatet från andra håll har visat sig vara mycket gott. Oerfarna entreprenörer behöver stöd och coachning under lång tid för att bli ett hållbart företag.  


Svenska företag med fokus på grön teknik är på frammarsch, men de är ofta för små för att kunna hävda sig internationellt.


Tack vare ESF-projekt får de stöd att marknadsföra sig på den internationella marknaden.  Genom samverkan blir de plötsligt en stark partner att räkna med i konkurrens med alla stora multinationella gröna företag. Samverkan istället för konkurrens för att överleva! De privata entreprenörerna har insett detta för länge sedan.


Både i Skåne och i Västra Götaland tar man ett helhetsgrepp kring gröna  företag för att stärka dem på den internationella marknaden.  


Gå gärna in på www.sbhub.se och www. ecoex.eu

Du kan här få en samlad bild av deras projekt.


Menar vi verkligen allvar med orden att varje människa med kraft och tålamod samt med bra och idéer ska kunna stödjas mycket bättre i framtiden - ja, då måste samhället samverka. Jag tror på vinsten med att samverka och alla tre projekt som har nämnts bygger på samverkan kring entreprenörskap och entreprenöriellt förhållningssätt på något sätt.


Göteborg Stad - när ska vi börja samverka kring entreprenöriellt förhållningssätt och entreprenörskap?


Glada och förhoppningsfulla hälsningar

VIDE-lotsen Angelica




 
 
CoachCorner.se

CoachCorner.se

2 september 2009 11:35

Vilket spännande projekt och det är inspirerande att se kreativa ideér kring entreprenörskap! Jag håller verkligen med om att oerfarna entreprenörer behöver stöd och coachning. Det är nog ofta osäkerheten och otryggheten som stoppar initiativ redan på idéstadiet. Med en mentor, coach eller liknande bollplank får individen möjlighet att testa sina ideér och tankar och gå vidare. Det ska bli spännande att se hur projektet utvecklas!
Jimmy/ coachcornerse.wordpress.com

http://www.coachcorner.se

 
Ingen bild

Lovisa

4 september 2009 08:45

Tack Jimmy för dina uppmuntrande ord!
Jag håller med dig och jag tror att Vuxenutbildningen kan vara en sådan aktör som kan fungera som bollplank och idéutvecklare tillsammans med övriga instanser i samhället. Nätverk är återkommande ord för oss.
/ Lovisa

 
Ingen bild

8 september 2009 14:20

Hej Jimmy!
Vad kul att du är med på banan. Låt oss bli fler som talar samma språk. Idag har vi träffat en jordbrukare från Landvetter - Stuig Samuelsson. Hans företag Sammels Gårdscafé & Butik skulle inte klara sig om han inte samverkade med närliggande gårdar och företag. De driver en ekonmisk förening tillsammans och på så sätt ger de varandra nya jobb. För mig ett idealsamhälle. Hjälpa, coacha, inspirera varandra istället för att konkurrera, trycka ned och stoppa.

Fler rondeller i samhället! Färre rödljus.

Vi hörs Jimmy!

Angelica VIDE-lots

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av VIDE2010 -Lotsarna - 5 mars 2010 14:22


Här är jag nu, ett och ett halvt år senare, och projekttiden för VIDE2010 är definitivt slut! Vad händer nu då, hur går vi vidare med fokus på entreprenörskap inom vuxenutbildningen? Här på ABF Vux kommer vi alla praktikcoacher att coacha och stö...

Av VIDE2010 -Lotsarna - 5 mars 2010 08:28

VIDE2010 projektet är nu slut. Vår resa bröjade 20 augusti 2008 och slutade sista februari 2010. Jag vill med denna bildsamling summera projektet. Resan har inneburit upptäcksfärder i många nya "länder" med möte med olika kulturer och språk. B...

Av VIDE2010 -Lotsarna - 24 februari 2010 15:29

Sedan augusti 2008 har vi i VIDE-projektet jobbat med att inspirera, utveckla metoder och strategier för hur vi kan väcka lusten till entreprenörskap, kreativitet och ett ökat personligt ledarskap bland våra studerande. Projektet är visserligen ...

Av VIDE2010 -Lotsarna - 23 februari 2010 14:48

Intervju med professor Bengt Johannisson i samband med utbildningsdag för personal inom Vuxenutbildningen i Göteborg stad inom ramarna för VIDE2010. Denna film har tidigare varit på bloggen men jag ville ha  den här igen för det komm...

Av VIDE2010 -Lotsarna - 21 februari 2010 14:54


   I september 2008 fick jag frågan om jag ville ingå i ett EU-finansierat projekt som kallades för VIDE2010. Jag fick veta att det stod för Vuxenutbildningen Identifierar Entreprenörer med avslut i februari 2010. Det var allt. Jag tackade med gl...

Presentation

Omröstning

Har konjunkturen nått sin botten?
 Ja
 Nej
 Vet ej

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4 5 6 7
8
9
10
11 12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards